Studio Perspektiv about the BASE project “We wanted to create an imaginary creative market”

May 31 2021  |   The concept

The Czechoslovak studio Studio Perspektiv was a clear choice for creating a network of BASE coworking offices.

Architects Ján Antal and Martin Stára presented a comprehensive view of the common workplace and the concept that will be applied in a wide range of buildings - from new buildings to historical and historically protected buildings. The first project is the BASE coworking branch, which was opened last year at the Prague railway station in the Churchill I. office complex.

At the same time, the studio is working on the project of another joint workplace in the building of the national cultural monument - Jurkovičova Heating Plant (Jurkovičova teplárna) in the area of ​​the emerging Bratislava Sky Park. We are going to open this branch in the second half of this year 2021. Due to the industrial character of the building, the whole space with an area of ​​almost 6000 m2 will be considered more alternatively and will offer a lot of specific places with an extraordinary atmosphere. At the same time, it will serve as the social center of the entire project, so a larger number of public spaces, cafes and other services will be integrated into it.

An environment that stimulates creativity

BASE premises provide an intimate and cozy environment plus a lot of sophisticated equipment for clients looking for a "home away from home" - an environment reminiscent of home, i.e. without uniform impersonality.

Studio Perspektiv builds on the quality of community zones: "The inspiration was the marketplace and the interactions that arise in the market. We transferred this idea to the work environment. We wanted to create an imaginary" creative market "where people would sell their ideas. which stimulates creativity. "

The center of community life is the zone with a view of Prague Castle and the lively main railway station. It can be used by anyone who comes to the office. "People come here to talk, walk and work," the architects explain. Thanks to the flexible mobile device, the spaces can be easily adapted. As a result, the space can accommodate more than 100 people. There is also a practical room for workshops and all-day training. When it comes to networking, there's a small bar.

"The inspiration was the marketplace and the interactions that arise in the market. We transferred this idea to the work environment. We wanted to create an imaginary" creative market "where people would sell their ideas. which stimulates creativity. " studio Perspektiv

Acoustic tiles from recycled PET bottles or natural linoleum

Offices and meeting rooms, on the other hand, are adapted for individual work. The individual spaces are separated by custom-made glass partitions, which combine clear and embossed profile glass. They guarantee sufficient privacy in meeting rooms without compromising the transparency and openness of all coworking. Architects thus avoided curtains and stickers, which are usually the standard solution.

Sustainability was also an important issue in interior design, so recycled and natural materials were used, such as acoustic tiles from recycled PET bottles or natural linoleum from renewable sources.

BASE is often untraditionally referred to as a boutique coworking center, which means that we primarily want to outline that we are not trying to mass expansion, but pay attention to detail. The classic counter, which is typical for receptions, has been replaced by a furniture wall and a wooden island. The solution resembles a hotel lobby. Both project locations were carefully selected with regard to their availability. We try to create interiors uniquely with an emphasis on detail, quality materials and high demands on equipment and loose furniture.

Last but not least, we try to meet the needs of our clients as much as possible and satisfy their different wishes and individual demands for the services provided.


Similar articles