Studio Perspektiv o projekte BASE „Chceli sme vytvoriť imaginárny kreatívny trh“

14 mája 2021  |   Interiér

Československý ateliér Studio Perspektiv bolo jasnou voľbou pre tvorbu siete coworkingových kancelárií BASE

Architekti Ján Antal a Martin Stára predstavili komplexný pohľad na spoločné pracovisko a koncept, ktorý bude aplikovaný v širokej škále budov - od nových budov až po historické a historicky chránené budovy. Prvým projektom je pobočka coworkingu BASE, ktorá bola otvorená minulý rok pri pražskej železničnej stanici v kancelárskom komplexe Churchill I.

Zároveň štúdio pracuje na projekte ďalšieho spoločného pracoviska v budove Národnej kultúrnej pamiatky – Jurkovičovej Teplárni v areáli bratislavského Sky Parku. Túto pobočku sa chystáme otvoriť v druhej polovici tohto roku. S ohľadom na industriálny charakter objektu bude celý priestor o rozlohe takmer 6000m2 poňatý viac alternatívne a ponúkne množstvo špecifických miest s mimoriadnou atmosférou. Zároveň bude slúžiť ako spoločenské centrum celého projektu, takže v ňom bude zaintegrované aj väčšie množstvo verejných priestorov, kaviarní a ďalších služieb.

Prostredie, ktoré stimuluje kreativitu

Priestory BASE dodávajú intímne a útulné prostredie plus množstvo sofistikovaného vybavenia pre klientov vyhľadavajúcich „home away from home“ – prostredie pripomínajúce domov, tzn. bez uniformnej neosobnosti.

Studio Perspektiv stavia na kvalitnom spracovávaní komunitných zón: „Inšpiráciou boli trhovisko a interakcie, ktoré na trhu vznikajú. Túto myšlienku sme preniesli do pracovného prostredia. Chceli sme vytvoriť imaginárny „kreatívny trh“, kde by ľudia predávali svoje nápady. Stručne povedané – prostredie, ktoré stimuluje kreativitu.“

Centrom komunitného života je zóna s výhľadom na Pražský hrad a život na hlavnej železničnej stanici. Môže ho použiť každý, kto príde do kancelárie. „Ľudia sa sem chodia rozprávať, prechádzať a pracovať“ vysvetľujú architekti. Vďaka flexibilnému mobilnému zariadeniu možno priestory jednoducho prispôsobiť. V dôsledku toho môže priestor využiť viac ako 100 ľudí. K dispozícii je taktiež praktická miestnosť pre workshopy a celodenné školenia. Pokiaľ ide o vytváranie sietí, je tu malý bar.

„Inšpiráciou boli trhovisko a interakcie, ktoré na trhu vznikajú. Túto myšlienku sme preniesli do pracovného prostredia. Chceli sme vytvoriť imaginárny „kreatívny trh“, kde by ľudia predávali svoje nápady. Stručne povedané – prostredie, ktoré stimuluje kreativitu.“ studio Perspektiv

Akustické dlaždice z recyklovaných PET fliaš alebo prírodné linoleum

Kancelárie a zasadacie miestnosti sú naopak prispôsobené pre individuálnu prácu. Jednotlivé priestory sú oddelené sklenenými priečkami na zákazku, ktoré kombinujú číre a reliéfne profilové sklo. Zaručujú dostatok súkromia v zasadacích miestnostiach, bez toho aby narušovali transparentnosť a otvorenosť celého coworkingu. Architekti sa tak vyhli záclonám a samolepom, ktoré bývajú štandardným riešením.

Pri vytváraní interiéru bola taktiež dôležitou témou udržateľnosť, preto boli použité recyklované a prírodné materiály, ako akustické dlaždice z recyklovaných PET fliaš alebo prírodné linoleum z obnoviteľných zdrojov.

BASE je často netradične označovaný ako butikové coworkingové centrum, čím chceme predovšetkým naznačiť, že sa nesnažíme o masovú expanziu, ale naopak dbáme na detail. Klasický pult, ktorý je pre recepcie typický, bol nahradený nábytkovou stenou a dreveným ostrovčekom. Riešenie pripomína hotelové lobby. Obe lokality projektov boli starostlivo vybraté s ohľadom na ich dostupnosť. Interéry sa snažíme vytvárať unikátne s dôrazom na detail, kvalitné materiály a vysoké nároky na vybavenie a voľný nábytok.

V neposlednom rade sa snažíme maximálne vyjsť v ústrety aj našim klientom a uspokojiť ich odlišné želania a individuálne nároky na poskytované služby.


Podobné články