Studio Perspektiv o projektu BASE „Chtěli jsme vytvořit imaginární kreativní trh“

14 května 2021  |   Interiér

Československý ateliér Studio Perspektiv bylo jasnou volbou pro tvrobu sítí coworkingových kanceláří BASE

Československý ateliér Studio Perspektiv bylo jasnou volbou pro tvorbu sítě coworkingových kanceláří. Architekti Ján Antal a Martin Stára představili komplexní pohled na společné pracoviště a koncept, který bude aplikován v široké škále budov, od nových budov až po historické a historicky chráněné budovy. Prvním projektem BASE je pobočka, která byla otevřena minulý rok u pražského nádraží v kancelářském komplexu Churchill I.

Zároveň studio pracuje na projektu dalšího společného pracoviště v budově národní kulturní památky – Jurkovičovy teplárny v areálu vznikajícího bratislavského Sky Parku. Tuto pobočku se chystáme otevřít v druhé polovině letošního roku 2021 . S ohledem na industriální charakter objektu bude celý prostor o rozloze téměř 6000 m2 pojat více alternativně a nabídne spoustu specifických míst s mimořádnou atmosférou. Zároveň bude sloužit jako společenské centrum celého projektu, takže v něm bude zaintegrováno i větší množství veřejných prostor, kaváren a dalších služeb. 

Prostředí, které stimuluje kreativitu

Prostory BASE dodávají intimní a útulné prostředí plus mnoho sofistikovaného vybavení pro klienty vyhledávající „home away from home“- prostředí připomínající domov, t.j. bez uniformní neosobnosti.

Studio Perspektiv staví na kvalitním zpracování komunitních zón: "Inspirací byla tržiště a interakce, které na trhu vznikají. Tuto myšlenku jsme přenesli do pracovního prostředí. Chtěli jsme vytvořit imaginární "kreativní trh", kde by lidé prodávali své nápady. Stručně řečeno, prostředí, které stimuluje kreativitu."

Centrem komunitního života je zóna s výhledem na Pražský hrad a živé hlavní nádraží. Může ho použít každý, kdo přijde do kanceláře. "Lidé sem chodí mluvit, relaxovat a pracovat," vysvětlují architekti. Díky flexibilnímu mobilnímu zařízení lze prostory snadno přizpůsobit. V důsledku toho může prostor pojmout více než 100 lidí. K dispozici je také praktická místnost pro workshopy a celodenní školení. Pokud jde o vytváření sítí, je tu malý bar.

"Inspirací byla tržiště a interakce, které na trhu vznikají. Tuto myšlenku jsme přenesli do pracovního prostředí. Chtěli jsme vytvořit imaginární "kreativní trh", kde by lidé prodávali své nápady. Stručně řečeno, prostředí, které stimuluje kreativitu." studio Perspektiv

Akustické dlaždice z recyklovatelných PET flašek nebo přírodní linoleum

Kanceláře a zasedací místnosti jsou naopak přizpůsobeny pro individuální práci. Jednotlivé prostory jsou odděleny skleněnými příčkami na zakázku, které kombinují čiré a reliéfní profilové sklo. Zaručují dostatek soukromí v zasedacích místnostech, aniž by narušily transparentnost a otevřenost celého coworkingu. Architekti se tak vyhnuli záclonám a samolepám, které bývají standardním řešením.

Při vytváření interiéru byla důležitým tématem udržitelnost, proto byly používány recyklované a přírodní materiály, jako akustické dlaždice z recyklovaných PET lahví nebo přírodní linoleum z obnovitelných zdrojů.

BASE je často netradičně označován, jako butikové coworkingové centrum, čímž chceme především nastínit, že se nesnažíme o masovou expanzi, nýbrž dbáme na detail. Klasický pult, který je pro recepce typický, byl nahrazen nábytkovou stěnou a dřevěným ostrůvkem. Řešení připomíná hotelovou halu. Obě lokality projektů byly pečlivě vybrány s ohledem na jejich dostupnost. Interiéry se snažíme vytvářet unikátně s důrazem na detail, kvalitní materiály a vysoké nároky na vybavení.

V neposlední řadě se snažíme maximálně vyjít vstříc našim klientům a uspokojit jejich odlišná přání a individuální nároky na poskytované služby.


Podobné články